Хитър Петър имал кумец.

Веднъж кумецът отишъл у кума си на гости. Сложили да го гостят. Той прибързал и почнал пръв. Набол на вилицата къс месо и го налапал наведнъж.

Гозбата била още вряла. Като се опарил, кумецът започнал да сърба, да мига и да гледа нагоре. За да не познаят, че се е опарил, като мигал и гледал нагоре, попитал:

- Куме, от къде сте секли гредите на тая къща?

- От "Лаком-дол", кумец - отговорил Хитър Петър и смигнал на другите.

понеделник, 7 януари 2013 г.

Торта шоколадов мечок



     Тази торта я скалъпих от много рецепти специално за именният ден на моят любим. Надявам се да му хареса и да е по вкусът му. Ето и рецептата, събрана от няколко места:

За блатовете:

3 яйца
1 ч.ч захар
1 ч.ч олио
1 ч.ч прясно мляко
1 ч.л бакпулвер ( 10 гр)
2 ч.ч брашно

Разбиваме първо яйцата със захарта. След това се прибавят останалите продукти. Аз сложих и малко смлени орехи,защото имах едни останали ;) Разделя се сместа на 3 части. Първите два блата ги направих бели, а третият кафяв,за да е по-интересна тортата. Опекох блатовете във форма за торта с подвижни стени с диаметър 26 см. За да изстинат се оставят върху решетка.

За шоколадовият ганаш:

200 гр течна сметана
100 гр нарязан на ситно шоколадов кувертюр / черен шоколад 70%
100 гр краве масло

Налива се сметаната в съд с по-дебело дъно и се загрява на средно силен котлон. Когато започва да завира сметаната се слага шоколада. Когато се хомогенизира сместа се оттегля от огъня и се слага кравето масло. Обърква се добре. Слага се капак и се оставя да се охлади.

Шоколадова глазура (приготвя се след като е сглобена тортата):
100 гр нарязан на ситно шоколадов кувертюр / черен шоколад 70%
50 гр краве масло
20 мл олио

Сглобяване на тортата:

Във форма за торта се слага единият бял блат и се сюрпира ( аз го направих с карамелен  ликьор; може с компот;моженс мляко с какао или ликьор тип Бейлис), слага се 1/3 от ганаша, нареждат се резени от банан. След това кафевият блат, който също се сюрпира и покрива с ганаш и банан. Най-отгоре се слага и вторият бял блат, също сюрпиран и покрит с ганаш. Отгоре залях с шоколадовата глазура. декорира се по Ваше желание.

* Не слагам източник на рецептата,защото както споменах е сглобена от няколко торти)


Няма коментари:

Публикуване на коментар